Friday, November 18, 2011

Resepi Kek Coklat Kukus Moist

Assalamualaikum=)

Hari ni aku rasa nak share resepi kek coklat kukus mudah yang aku ambik dari blog ciktom , Tapi aku jenis pemalas jadik tak suka pukul-pukul telur semua , so aku blender je. Tapi elok je kembang. Kalau buat puding gula hangus pun aku blender gitu jugak. Pemalas.;D

BAHAN-BAHAN

BAHAN A
-2 biji telur
-1 tin susu cair
-1 cawan minyak masak

BAHAN B
-1 cawan serbuk coklat
-1 cawan gula kastor
-3sudu milo (kalau nak letak la,sape yang tak suka rasa coklat yang pahit)
-1 1/2 cawan tepung gandum
-1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
-1 1/2 sudu kecik serbuk penaik

CARA-CARANYA

1.panaskan dulu air dalam pengukus. Kasi mendidih dan naik wap.

2.bancuh semua bahan B kacau sebati .

3.masukkan segala bahan A dalam blender then blender sampai naik buih, kembang la.

4.masukkan bahan A kedalam adunan bahan B .kacau sebati

5.siap kacau masukkan dalam loyang kek yang dah disapu mentega.

6.Kukuslah dalam 50minit.tapi makesure pengukus dah naik wap.


*untuk masa kukusan ni bergantung pada saiz loyang. lagipun korang tak perlu bimbang sebab kek coklat kukus susah nak hangit.kalau terlambat sikit tu ok je.

TOPPING
-1bar coklat masakan
-2 sudu besar susu pekat manis
-sedikit air(ikut selera korang,.nak coklat yg cair or tak)
-coklat rice

*masak secara double boiling.

dah siap bolehla disapu di kek bersama coklat rice. Kek tu panas-panas pun sedappp.

pic google je ni.sory tak dapat nak upload yang aku punya, update pakai lappy akak ni. lebih kurang macam ni lah. Banyak kali dah aku buat , so aku yakin kalau orang 1st time buat pun mesti menjadik punya. Raya pun buat , maksedara,kawan-kawan yang cakap sedap, mybe sebab tak guna banyak telur jadi rasa dia tak muak.So tengkiu la ciktom sebab share resepi ni.


30 comments :

Aida Azryn said...

yes3!! nak try buat ah! thx share! ;D

fiezah91 said...

ecah. tlg buat pastu pos kat aku. hahaha

Aishah Zin said...

aida-hahah..welkam dear.:)

fiezah-eh ak baru nk mntk alamat ko.tp bkn nk bg kek neh la.t ak mesej k.

Farieyra © said...

Nyummy3..nak try buat la huhu
simple je =)

aLya maNip said...

nak kene balik try ni..hihi

Aishah Zin said...

faireyra.tula.kalo susah2 ecah pom mls wat.hahaa

sis alya.haaa.buat2 nanti bleh bg kat mr ehem ehem tueeeeeee;p

sugar2 kapas strawberry said...

dah boleh bukk kedai kek dah ni.hehe

Aishah Zin said...

sis linn-cehhhh...ade ke yg nak beli
?haha

Cik Jannah said...

siyess ! suka gila kek ni !

sis92 said...

wah sedapnyaaaa kat psr mlm uitm ada jual tp kdg2 xsdp huhu

Aishah Zin said...

cik jnnah..heeee...btul2

sis-huhuh...org meniaga gitulah

farhan said...

sedap gmbr kek tu

blog resepi siber said...

sedap tu... kongsi2 lah kat blog aku.

S..U..D..@..I..S said...

tq ecah dah copy resepi
lama x jumpa kabare blog merah ceria

Cik TeN10 said...

wahhh2.. sedapnye !! letak coklat banyak2.. aku dh la mmg hantu coklat ! ngeee

maCy said...

benci ecah. na jugak. tp malas. wuwu

Cik Jannah said...

poskan ya?

Mario said...

sedapnyeee...

AinsHa=( said...

sedapnya...cokelat tu, sngt mengoda...slurppp

Miss Purple Ungu said...

bestnya kek tu...
presentation ala2 masterchef ;)

putERi-kAtEk said...

sedapnye!!!

Azlan Hasan said...

hmm...nampak sedap..hehehe :)

Regards,
-Strider-

syafiqakarim said...

iqa nak buat tapi tade bahan.
buat kan bole?kahkah

Notami said...

nk sket! nk rs sedap x aishah wat kek! ;)

feza said...

waaaaa..sangat suka kek coklat. yum2

Solihin Zubir said...

alaaaa.. knapa tak upload kek yg sindri punya.. baru la percaya resepi ni menjadi.. ;-p

Dalila Hamid said...

menarik nya... lapar kek pulak..

Papa Mifz said...

kono suh wife cubo buat nih...

diana said...

selalu buat..
tapi akak tak makan..
buat sebab mak akak suka.
akak kurang gemar manis2 ni..
takut tengok coklat meleleh gitu..
wahhahahah

MiMiEy :) said...

wah, nampak sungguh sedap.

nak try buat tp malas. hahaha