Wednesday, October 12, 2011

Temptation of an Angel[korean drama 2009]

Assalamualaikum=)

hari ini mau cerita aktiviti sepanjang cuti;marathon korean drama. cerita korea ni best, walaupun dah lama sangat. tak macam tipikal korean drama, romantik, sedih cinta 4segi-_-.

Temptation of an angle.


Secara ringkasnya cerita ini,Ah-Ran berkahwin dengan Hyun-Woo disebabkan dendam dia pada parents Hyun-Woo yang dah membunuh mak dan ayah dia masa dia kecik dulu. Jadi si perempuan hidup dengan dendam. Lagi-lagi Ah-Ran nie terpisah dengan adik dia. Then macam-macamlah rancangan Ah-Ran nie untuk musnahkan keluarga mentuanya sedangkan Hyun-Woo betul-betul cintakan dia , Sehinggalah pada satu hari Hyun-Woo dapat tahu bahawa Ah-Ran sebenarnya merancang nak balas dendam, diorang bergaduh sehinggalah terlibat dalam kemalangan dan Hyun-Woo koma. Time koma tuh Ah-Ran memang zalim dengan suaminya sehinggakan berpakat nak bunuh suami dia then bakar rumah diaorang. Nasib baik suami dia tuh tak mati. Lepas je selamat Hyun-Woo pulak dah nak balas dendam dekat Ah-Ran sampai sanggup buat plastic surgery.

Then lepas tuh bermulalah dendam atas dendam. Tu jelah serba sikit kan. Cuma aku memang suka tengok cerita ini sebab banyak betul pengajaran dia. Tak usahlah berdendam-dendam sebab kita sendiri pun akan rasa susah kalau berdendam. Sanggup lupakan cinta demi dendam , sanggup tinggalkan bahagia demi nak puaskan hati sendiri. Padahal kalau dikira-kira ibarat macam yang kalah jadi abu , yang menang jadi arang. Sama-sama terbakar .

cuma last-last cerita tuh Ah-Ran bunuh diri. Sehinggakan aku teringat satu monolog si laki dia, Hyun-Woo , dia cakap didepan dia sekarang makam isteri dan kekasih isterinya; isteri yang dibenci yang sanggup berniat nak bunuh dia dah pun mati bunuh diri,dendam dia terbalas. Kekasih isteri dia pun bernasib malang. Sepatutnya dia harus tersenyum sebab dendam sudah berbayar. Tapi kenapa dia tak rasa gembira, malah makin sengsara.

thats why lah aku cakap, cerita ni banyak buat aku berfikir, hari ini aku dah tak mahu simpan sakit hati,takut jadi dendam, lapangkan dada , maafkan semua orang. Mintak-mintak bukan sehari dualah ye rase macam ni ;)

18 comments :

soffea said...

dah lama tak layan korea, echah.. bile la boleh relax2 dan layan tah.. huhu... btw, miss u, echah :)

fiezah91 said...

wah! ko layan korea x ajak aku ek cah. huhu.

MiMiEy :) said...

x sangka akak pon lyn cerita korea.
hehehe,
dah tgok crita city hunter?
kalau belom, tgok cepat2.

ecah mashuri said...

sis soffe-haha.jangan berangan.xleh daaa.sbb da keje.busy!;p..really2 miss u too...:(.call me call me!haha

fiezah-eh macam la minat korea?

mimiey-lor.cite hunter pulakkk..malasnyaa nak tgkk.HAHA.yang 2009 akk bru tgk.yg drama baru2 xtau bile lahh yunk

----- ----- said...

korean~~

ecah mashuri said...

----- yup.

JIJI YU said...

sinopsis kemain panjag..citer lagi la pnjg

cik @iEn said...

yeaa.. xyah tgk.. tunggu ecah citer je.. heee.. jimat masa.. ngee.. thanks.. hehe..

MR. SYAH said...

wah.. bunyi mcm sedap.. nk kena cari nih.. hehe..

- GC - said...

cah,

sejak ada anak ni, nak tgk tv pun tak sempat. jangan kan pulak tengok cerita korea... sob3x

Cik TeN10 said...

aku bersara kejap layan citer2 korea nih.. bkn pe.. bahaya.. skali aku mula ssh nk stop.. so bek jgn strat.. heeeeeeee

ecah mashuri said...

ji-tu pun sikit je.tp cerita ni best.;0

syah-xrugi tgk weh.hehe

aien-hahaha..ade lak cmtu.xleh2 kna tgk jgk!;p

GC-tgk jela si emran yg kacak tuh.heheheh.lg best dr korean ni:)

tin-ko mmg duk jepun.xleh tgk pkwe korea,pkwe jpn pn jadikklaaa..xpyh tgk drama3 dah.ehehehhe

diana said...

drama ke filem ni echah..
pernah keluar tv tak??

aLya maNip said...

ishh..takunye cerita. lau bg alya cite nie memg x tengok la..hahaha

jom2..sama2 kita maafkan org skeliling kita n hope org akan maafkan kita :)

syafiqakarim said...

nakkkk.mcm best doh.haha

tp ada part mati2 ni x syiokk nih

budak penjara said...

benci aku kat abang2 jambu nih..haha

ecah mashuri said...

akk-drama.tp xtaulah penah tyg kt tv ke x.. mybe ad tyg sbb ni drama lma,

sis alya-huhuhhu...nmpk pun tau jnis hti lmbut.xtgk cte gns2..huhuh

iqa-hahhaa..nmpk cm jiwe kental ko neh.tetiba gitu pulak yeee.;p

b.pnjra-ko benci ke ko jeles sbb dia jmbu.hahahah

Mario said...

hehe...korea jugak kat cni...