Thursday, June 23, 2011

blogging itu bahaya.

assalamualaikum=)
seminggu dua lepas masuk kelas hanya untuk briefing pasal subjek-subjek yang nak belajar semester ni.masa first aku punya kelas cataloging tuh lecturer duk suruh perkenalkan diri saje.lepas tuh tanya hobi semua.seorang kawan aku cakap dia suka surfing internet,suka baca blog orang.lec aku pun cakap.hati-hati nak blogging nie.blogging ni bahaya.kadang-kadang kite salah cakap ke ape ke.dah pengaruhi sebahagian hidup kita.nak-nak pulak orang sekarang suka judge tak tentu hala.memang perkara hot sikit pun dah di gempar-gempurkan.biaselah.dunia tanpa sempadan aku rasa.harga yang perlu dibayar bagi sebuah kemajuan.

lepas tuh dua tiga hari lepas tuh kiteorang masuk lak kelas epublishing.lec suruh isi satu kertas.ala.isi nama.no id.n hobi pun ade jugak.biodata la senang cakap.hehe.aku selalu kalau lec tanya depan-depan hobi aku jawap mengarut sikit.tapi bila isi macam tu aku tulis la suka blogging.

sekali lagi kena nasihat.hati-hati blogging.blogging ni bahaya.nasihat yang sama tapi dalam versi yang lain sikit.lec pun ade tanya aku blogging pasal ape.aku cakap macam-macam.


google

tapi ape yang lec-lec aku cakap tu ade betulnya.yela.blogging ni kadang-kadang kita tak perasan yang kita dah sentuh isu-isu yang sensitif.sebab tu aku jarang nak tulis benda-benda hot yang terjadi di sekeliling or dalam internet sekalipun.takut sangat disalah tafsirkan.kadang-kadang kita tulis umum pun ade yang terasa kan.

kalau boleh tak maulah terrr sentuh isu-isu yang sensitif ke hape.sebab blogging ni hanya untuk suka-suka je.nak isi masa lapang.nak cari kawan.orang kadang-kadang dah menilai kita seratus peratus melalui cakap-cakap dan blog kita.tu yang tak best tu.heeeee..

pandang,nilai,tulis..bukan tulis,nilai,pandang dan menyesal.hepi-hepi blogging semua:)

36 comments :

Wanie said...

try tnye lecturer tu die blogging tak..hihihi

wat ape pn bhaye skang ni, ye tak?
just jgn tmbul kemarahan org je la..:)

happy blogging ^^

Fariq said...

tulis ape yg patut sudah, toksah nak buat2 hal politik ke artis ke. dah byk blog camtu.. hohoho

ecah mashuri said...

@Wanie
lec tu pun ade blog.gheheehehe..tula pasal.lagi selamat cite hal peribadi yg xberpa peribadi sgt,;p

ecah mashuri said...

@Fariq
baik bos!ehehheeh

nini said...

awak rasa blog saya bahaya tak.....hikhik

James Alexander said...

dalam dunia blogging apabila riak wajah, perlakuan, gaya pertuturan dan sifat x dapat dikenalpasti serta merta menyebabkan segala tulisan akan terus mengambarkan seseorg blogger tersebut.

benar ia berbahaya, dan langkah2 berhati perlu diambil terlebih dahulu bg elakkan salah sangka etc.

diana said...

ramai yang lebih suka mengambil jalan yang selamat echah..

hehehhe

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

betul2..kena berhati2 dalam dunia blogging ni..sb org baca apa yg kita tulis.. =)

d_tieah said...

Uik Echah.. Lama giler kau menghilang.. Wajah baru dah blog ni haa.. Terbaek! Merah woo.. Ermmm, sekarang ni memang gila je aku rasa dunia blogging.. Asyik asyik kisah hacked.. Entah lah.. Hairan gak dengan hackers ni.. Cam takde kerja lain je.. Mmmmmmmmmm..


Entry Terbaru : Penyelesaian Isu Laman Web Disekat

Mawar Berduri said...

sangat benar.. itu sebabnya blogging guna otak bukannya nafsu serakah.. erk.. nafsu perasaan..

ko rasa2 aku ada sentuh hal sensitiviti ka? hee..

emieysandra said...

sb tu la akak lbih suke hepi2 rilex ng citer sndiri sje,tu pun kdg2 ade pihak yg xpuas hati =.='

cik Lea said...

jgn sentuh isu sensitip sudah

ecah mashuri said...

@nini
belog nini comell;p

ecah mashuri said...

@James Alexander
betul tu.kalau tak menyentuh isu pun dah ade yang terasa.heeheheh...

ecah mashuri said...

@diana
tp akak tidak.akak berani.heee..:)

ecah mashuri said...

@muhammad iqbal hakimi bin tahir
tula pasal.heeeeeeeee.....

ecah mashuri said...

@d_tieah
haahahah..ak kejap ade kejap ilang laaaa..tula.hacker la ape la..mcm xselamt sgt dah,.

ecah mashuri said...

@Mawar Berduri
ahahaahah...nafsu serakah???kemain ko mawar!

eh xdela.ayat tersusun best gitu blog ko.i loikeee:)

ecah mashuri said...

@emieysandra
tula akak.tp xleh nak puaskan hati semua orang.buat je ape yg kita suka.:)

syafiqakarim said...

hahah betul.blogging ni kena pandai.
nak hidup lama, buat la cerita
berpatutan. isu2 sensitif tu
elak2 kan la.. bahaya nok.

xpe.u pemes.tulis apa pun org
sokong punye. hahaha.

Achahani said...

Bahaya utk mulut yang tak reti duk diam asik nak complaint aje. wahahhaha.

that sounds so akak. hahahhaa.

ecah mashuri said...

@cik Lea
betoi3

ecah mashuri said...

@syafiqakarim
betul tuh.blogging ni bkn ar ni je,

u la pamesss..huhu:)

ecah mashuri said...

@Achahani
elehhh...blog akk mne Ade tulis sensitif2 neh.

miwwa J said...

Sama laaaa.

Takut sgt kalau kita ada tersalah ckp ke apa kan time menulis tu.

Bukan semua org ada blog # so bukan semua org boleh faham apa erti blogging.

Teruskan berblogging dengan suasana yg positive.

Goodluck :)

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

betol tu..kita ni kena hati2 bila berblogging.. kang sentuh isu sensetif xkena tempat.. kita juga yg susah..

bujal X said...

blogging selagi tak nyakitkan hati orang lain takde hal punya~he~~

cik sue ;) said...

btol tu echah.. suda suda la berblogging. cri hobi laen. bace buku ker.. mkn nasik ker.. sue xpe sbb xde org nesehat.. HAHHAA

Cik TeN10 said...

betul2.. aku setuju sgt ngn ko echah.. sbb tu aku xbpe suka nk sentuh isu2 hot dan sensitip.. lg suka cte sal bnda yg berkaitan dgn diri aku dan life aku.. sekadar berkongsi pengalaman.. org ni mcm2.. rambut sma hitam tp hati lain2.. apa2 pn berbalik pd tujuan sebenar kita berblogging.. ^^

ecah mashuri said...

@miwwa J
love ur komen sayang!hehheh...betul tuh.blogging dalam suasana positf:)

ecah mashuri said...

@C.M.A @ CikMoonAdnan
tula pasal.tp kalau dh teeerrrtulis tuhh nak wtcmne.;p

ecah mashuri said...

@bujal X
baiklah bro bujal.ehehehe

ecah mashuri said...

@cik sue ;)
mana aci wehh..ak xblogging boleh demam wohhh

ecah mashuri said...

@Cik TeN10
ten!seriusnya komen ko.heeee.nice ah!:)

adan said...

kena lebih berhati-hati pasni..

ecah mashuri said...

adan.yup.!:)