Tuesday, February 15, 2011

cara letak watermark dalam picture

assalamualaikum.
short update hari nih sebab tadi duk hempas pulas dengan test.kononya hempas pulas laa.padahallll..:p

ni nak tunjuk cara letak watermark kat adik diana kite nih.ehhe.akak!mula-mula akak save la picture watermark tuh.lepas tuh kann..akak bukak photoscape pastuh ambik gambar yang nak diletak watermark tuh.

haaa.camnih.lepas tuh akak tekan object.lepas tuh tekan yang hujung sekali icon gambar tuh.*macam kat anak panah tuh.

lepas tuh dia cakap insert kan pilih insert "photo".pastuh cari tempat kat mana save watermark tuh.lepas tuh klik je kat gambar watermark tuh.

tadaaaa,nanti dia akan adelah kat situ.pastuh bolehla di adjust nak letak depan belakang.kecik besar.semua boleh adjust.lepas tuh just tekan save je.:)

sekain.senang je kan.heee.akak!watermark ecah buat tuh baru nak try.kalau akak tak puas hati nanti ecah buat lain.kite chat kt fb ye nanti^^.

muah.muah kat maisara:)

12 comments :

rossoneri said...

hehe kita letak url blog je lol.. teringin nak watermark berwarna warni macam echah punya,tapi kemalasan melanda..hoho

alexa yussida said...

salam maulidur rasul echah...

saya pn macam rossoneri tuh..mls gila bila nk watermark pic..berdingkit dingkit amik masa..hehe..thnkz echah share:D

akema yazid said...

ko guna photoscape kan?
yeahh... kita seangkatan la chah..

chah, salam maulidur rasul 1432H.. (:

echah mashuri said...

@rossoneri
hehe..ala.ecah punya malas gak.:p

echah mashuri said...

@akema yazid
salam maulud gak.:)
heee...ala.watermark nih utk yg malas menulis je..mcm ecah.ehhe

echah mashuri said...

@akema yazid
salam maulud nabi gak yunk:)
eh.ak mmg xreti sgt phoshop.kalau photscpe xpelah.eheh

diana said...

oooooooo..
gitu..
akak baru tau..
nak buat yang lain??suka ati la..
apa echah bagi akak pakai je..
bunyi pasrah je..kan??
hehhe

The Crow Empire said...

oh~ Watermark. alah kacang je.. er kalau kacang dah jadi foodmark.. erk.. konfius. takpe3.. ecah fansuri ade menyediakan tutorial meletak kan watermark dgn betul. keh3..

Nice tutor Ecah fansuri! (^___^)

DuniakuAbstrak said...

mcm biasa..

saya MaLas cikgu!!

lea said...

gune photoscape memang senang kan

maCy said...

tba2 macy donlod photoscape baru. keh2

soffea said...

tapi camne nak wat watermark comel mcm echah?? nakkk :)