Sunday, January 16, 2011

jum cakap pasal cinta :)


pernahkah korang terfikir kenapa cinta yang lama itu perlu dikenang?serius tipu ah sapa yang lupa cinta pertama kan.mula-mula rasa betapa indahnya cinta itu.dan bila putus mula-mula rasa betapa celaka cinta itu.

tapi tak ape ah weh.kalau kita dah tak ada makwe ke pakwe ke. life must go on and go onnn..kalau nak nangis-nangis sambil tekup muka kat bantal,sampai sawan sebab putus cinta.tak apee.nangislah.meroyanlah.sampai satu tahap ko akan bosan jugak.hee.serius aku pun susah nak lupakan.

sikitlah pasal kisah cinta aku.pedulik ape aku.aku nak cerita jugak.faiz,dia bagi aku baik.budak tahfiz pulak.kalau ikut nasihat dan kata-kata dia ni.dia berlainanlah dari aku.aku cetek je pengetahuan agama. dari dia banyak yang aku dapat belajar.dia selalu menegur aku.pernah dulu dia lalu depan rumah aku.pastuh aku tak pakai tudung pegi kedai.aku bukan jenis rajin pun.malam tuh dia punya syarahan,mak oii..tak payah susah-susah dengan kaset tazkirah lagi.dengar je syarahan agama dia.perghh...kenapa ko tak masuk imam muda hah?;p.so lepas tuh aku pun dah berubah sikit demi sikit.dan aku berubah pun bukan sebab dia sangat.tapi mungkin sebab aku mudah jugak terima nasihat kalau aku rasa ia adalah betul.

tapi kalau tengok muka ngan pakaian dia serius tak sangka dia budak hafal quran.walaupun dia cakap sejak duk 'gewe' dengan aku dia dah banyak lupa ayat al-quran.perghh..dah ko pemalas.nak sabitkan aku pulak=_=.aku pun pelik gak.kalau minat kat orang mesti yang jenis tawaduqqq gitu.padahal diri sendiri hampeh je.

makin lama aku dengan dia makin aku kesian dekat dia sebab dapat aku yang tak ade rupa.dahle tak de rupa.perangai pun hudus pulak.aku pun duk mintak putus.beribu kali.sampai dia bosan dah.lepas tuh dia cakap kalau awak mintak lagi maknanya awak dah tak sayang hubungan ni.aku pun cakap aku pun dah tak boleh dah dengan dia.sebab aku rasa dia patut jumpa yang lebih baik dari aku.perempuan yang lebih berpengetahuan dari aku.serius aku redha je.tapi sampai sekarang aku tak dapat lupakan dia.tapi kalau dia dah berjumpa pasangan sekufu dengan dia.aku gembira.dan aku doakan dia cepat-cepat jumpa.walau sampai sekarang dia duk single macam tu je.=_=.macam aku jugak=_=.

first love is the part of your past life.tapi jadikan ia sekadar kenangan.jangan terlalu mengharap cinta manusia hingga kita lupa tujuan kita berada di bumi ALLAH ini :)


29 comments :

epaa chenta said...
This comment has been removed by the author.
epaa chenta said...

haha. stuju ayat kat bawah tu. :)


first love is the part of your past life.tapi jadikan ia sekadar kenangan.jangan terlalu mengharap cinta manusia hingga kita lupa tujuan kita berada di bumi ALLAH ini :)

miwwa J said...

hmm..actually, yeepp2. sabar eh echah..

M a W a D D a H said...

cinta pertama....

hurrmmm...


kata org, kalau ada jodoh, tak kemana echah...:)

soffea said...

echah.. sama la taste kite. suke yg tawadduk ala2 alim tapi tak nampak macam alim gitu. hehehe :)

takpe echah.. belum masanya lagi. insyaAllah, Allah dh jadikan seseorang yg terbaik untuk kita~

Myra Jay said...

Cinta memang indah...
Memang akan dikenang...
So sabar menanti ye echah.. hehee

JIJI YU said...

muahah..tahfiz ek..lucu je aku bace citer ni..bukan ape pon sebab aku pon tahfiz gak..jeng3..terlupe quran..tapi yer la kot..aku doakan ko jumpe la yang terbaek wat ko..

rossoneri said...

waaa sedihnyaaaa..kamu sayang dia sangat sampai kamu rendah diri sangat ke..huuuuuuu sweetnya..

sorrylah,kita tak pernah alami hal2 sebegini,jadi kita rasa sweet n untungnya kamu..at least kamu pernah merasa

echah mashuri said...

eppa~:).hehe..tula.cinta tak kemana pun.

miwwa~ehehe...echah ok je dear,.cuma nak bercerita je:)

adah~hikhik..jodoh tak kemana..ehemm..tapi dah xmengharap pun,;0

sis soffea~haha..tau xpe..nakal tapi alim..ehsss..kalau dapat lain kali dah tak nak lepas dah.hahahaa;p

echah mashuri said...

MJ~heeeea.akak!echah muda ag.tak fikir lagi cntan2 neh.

jiji yu~erk..ko tahfiz jugak?bagus2.hee...ala tak ingatla asyik duk msg2 makwe kan.kena hafal hari-hari.kotla.aku pun tak tau.:)

rossneri~erkk..entahla dear.cuma rasa diri ni sgt xlayak.hee..xpelah.doakan dia dpt yg baik dari echah.eh.yeke belum merasa..cite jelah.echah nk dgr,eehehe

Abang Jonni said...

echah... mu masih muda remaja... lepas ni mu akan jumpa yg ke 2... 3.... 4... mana tau sampai ke 245.... huhuhu..

jodoh tuhan yg tentukan..

echah mashuri said...

abang joni~aku dah 20 dah abamm weh.bukan muda remaja lagi.ehehe

Along Tapa said...

haha...aku baca dan komen sambil tahan nafas ni...taknak muntah ijo...

first love aku??err...best fren aku, ex-stewardess, ex-blogger(baru berapa hari lepas tutup akaun) dan jugak anti facebookers...hihi..

Gorengbaek - Tebiat manusia kan??

Hangit Habis dah - cukup-cukup la tu....

NICK IRFAN said...

cinta pertama ke? sian awk.. xpe2 mngkin xde jodoh...

Asyraf Hamasaki said...

bunyi mcm kecewa je hik2 :-p

echah mashuri said...

long~ak tau la kalo ak jiwang sikit ko nak muntah,haha..tapi konsider la sikit.bln ni ak tak berjiwang lagi weh..ahahaah..eh ak dah baca pasal ko pts ngan mkwe tuh.tadi aku duk baca older post ko.haha..tp okla...ko bleh kawan lagi ngan dia.ak terus larikan diri.


nick~heee.xde jodoh.trpaksa untuk kebaikan bersama.eheheh

asy~ahahah..ermmm sikt2 la;p.kecewa tu mst ade.tp masa akan pulihkan semua:)

Sasa Al-Sharif said...

laa.. apa pasal tak yakin dgn diri? kena yakin dan percaya diri kamu yang terbaik tau. bkn nak ajar jd over confident ok. cuma beri peluang pd diri

mie said...

xsemestinya cinta pertama itu cinta terakhir

maCy said...

alasan mntak putus tu takleh blah.

cinta pertama. susahnye nak lupa.

YanaMIB said...

best aa bc cite nih..mcm telenovela lak..ngee~

kita pn penah rs putus cinta..tp bila dh baik kapel blk dgn org tu..kikiki..klaka je kn cintan cintun nih..hehh~ =P

HaNTwO said...

malas nak ingat 1st love...tapi bila dah baca N3 ni tetiba teringat plak huhuhu...

- GC - said...

wowowowo.. jiwang siot entri nih.. hihi

EB said...

539 Lapor Diri..
Assalamualaikum...
Hehehe.. Cinta cinta..
Awk sbr je la ek..

DuniakuAbstrak said...

Chah,

jangan terlalu merendah diri, as long as dia boleh terima kau dan kau boleh terima dia itu dah boleh dikira sebagai asas hubungan yang sihat.

Setiap dari kita ada kekurangan dan kadang-kadang kita tak sedar apa kekurangan kita, manusia yang berusaha untuk memperbaiki diri adalah manusia yang mulia.

Memang dari pandangan mata kau dia nampak sempurna tapi ingat chah, dia still ada kekurangan dan mungkin dia perlukan kau untuk melengkapkan apa yang kurang itu, bukankah manusia itu saling melengkapi? =)

Hubungan cinta itu merupaka satu proses, dan dalam kita melalui proses itu, kita akan jumpa macam-macam masalah.

Bila dah jumpa masalah tu, hadapilah, fikirkan dan berbincanglah untuk cari jalan penyelesaiannya bersama-sama.

n@jwamz said...

echah...just ma opinion..
kita sbg perempuan of cos we want our life partner insan yg lebih baek dr kita kn..lebih indah akhlaknya,lebih baek budi pekertinya,sbb dgn situation tu dia mampu utk menegur & nmpk salah silap kta.Bygkn kalu kita lebih baek drp dia(lelaki), da life situation will b dfferent sbb kita asyik tension je dgn perangai dia, mmg boleh nasihat tp tahu je la ego lelaki setinggi mane.For me echah,u patut sgt3 b'syukur ditemukn dgn dia.Rupa paras x penting, keikhlasan hati itulah y x ternilai sekali..love u fren!!

echah mashuri said...

sasa~erkk..xpelah..mungkin itu yang trbaik utk kedua2 belah pihak.heheh..

mie~betul dan sokong:)

maCy~~ahaha..entahla dear.buat perkara ini untuk kebaikan dia jugak:)

yana~alala...dia dah nak khawin pommm dengan en ujang tuhh..jeles tau.ahhaa

han~ahha..pokcik.kdg2 kena gak ingat..ye dak?;p

GC~ahahah....nak muntah x..weh.rase nak dlete entri nih;p

echah mashuri said...

eb~:)..benda lama yg diungkit .

ayul~erkkk...erkkk..dannn erkk lagi..adakah ayul yang bercakap itu.adakah ayul?pergghh..nak nagis baca komen ko.

najwa~echah pn syg kamu:).hehe.entahla dear.rasenya saya tak yakin utk brsama dia.ermm.tahla..benda dah lepas.heee

AIMAN said...

kesabaran akan menemukan cinta yang benar.. ok.. PEACE ;)

echah mashuri said...

aiman~perghh..ayat:)heheh