Thursday, January 27, 2011

EP9-AKU SEORANG BLOGGER

sambungan dari EP8-aku seorang blogger

Sehinggalah pada suatu hari, seperti biasa Haqim akan menceritakan tentang Ilya Suhana di dalam post terbarunya. Sebaik sahaja dia menekan butang Publish Post, selang beberapa minit kemudian dia melihat ada komen baru masuk. Matanya terus bersinar dan bibirnya mengukir senyuman lebar. Lalu tanpa berlengah dia terus membuka komen tersebut dan dia terlopong membaca komen tersebut kerana...................

Fariq!fariq spider yang mengomen entri terbaru hakim.Hakim terkedu.Cepat-cepat dia membuka blog kepunyaan lelaki bernama fariq itu.Perghh!seperti yang dijangka rupanya benar fariq merupakan abang kepada Ilya Suhana.gadis yang dia gila-gilakan sehingga dia berada dalam alam kebongokan kerana demi seorang gadis,dia paksa diri menulis blog.Hakim mengeleng-geleng kepala.tidak sangka fariq juga pemblog tegar.Habis saudara-mara pemblog tegar ghupenyaa.Hakim membuka tab baru.mengoogle nama halimah blog.nama ibu Ilya suhana.risau kalau-kalau ibunya jugak punyai blog.Akhirnya dia menarik nafas lega.bakal ibu mertuanya tidak punyai tanda-tanda seorang blogger.kalau idakk.terpaksalah dia menulis secara tawaduq.

Komen-komen penyuntik semangat dari Fariq membuatkan Hakim lebih yakin akan tindakanya.Semakin hari mereka semakin rapat dalam dunia maya.Hakim masih lagi mengusha-usha blog gadis idamanya.Setiap tindak-tanduk Ilya diikuti.Kadang-kadang dia perhatikan Ilya dari jauh.Bimbang akan dimarahi oleh gadis itu.Gusar akan bertemu dengan Fariq.Sejak kejadian pergaduhan tempoh hari.Hakim sudah tidak lagi bersua muka dengan mereka.Malah lebih memalukan lagi bila Fariq mengupdate dalam blognya mengenai dirinya yang melarikan diri kerana tidak dapat membezakan siren polis dengan pembesar suara pokcik menjual ikan.Dan yang paling memeritkan lagi bila membaca kutukan dari blogger lain.Dia jadi termalu sendiri.

Pulang dari kelas.Seperti biasa Hakim membuka blognya.Melihat saja dashboard.Dia terkejut melihat entri terbaru tulisan Ilya Suhana.Baris-baris akhir entri Ilya.

Menanti hari yang indah.menanti saat tiba hari bahagia.Ikatan dua jiwa.

Hakim pangung muka depan laptop.Kenapa harus begini kesudahanya.Tiba-tiba dia teringat akan Fariq.Terus dia membuka blog milik abang Ilya itu.Sekali lagi dia terkejut bila Fariq mengupdate tentang tarikh pertunangan adiknya.Menjemput blogger-blogger memeriahkan majlis tersebut.Sah!Ilya Suhana akan menjadi milik orang.Melihat tarikh pertunangan itu Hakim jadi lemah.Ya. Dia harus bersemuka dengan Ilya.Biarpun dia tidak dapat memiliki Ilya.Tapi dia berharap agar Ilya tahu rasa hatinya.

Tiba hari pertunangan itu.Hakim berada di hadapan rumah Ilya.Tiba-tiba dia terpandang seraut wajah manis milik Ilya.Hakim tergaman........

SAMBUNGANYA DI EP10-AKU SEORANG BLOGGER

35 comments :

AiDa AzRyN said...

anda kena tag! XD
http://www.aidaazryn.com/2011/01/sambutan-setahun-taufiqheliosblogspotco.html

Along Tapa said...

aku terasa macam kena headshot...echah tulis ala-ala cerpen..walahwei...

entri HHD tu betul2..tak memain cam aritu..hehe..

Gorengbaek - Tips untuk dapat idea buat entri..

Hangit Habis dah - Entri jiwang versi Along..cuba korang tafsirkan...

Fariq said...

wah,, fariq spider ye echah,, ahakz,,
tersengeh seketika.. :p

Cuba Jangan Cakap Guna Hidung

Aboy93 said...

ape!!! ilya suhana nak kawen pulak?? adeh

syahira ariff said...

eh ada bakat rupanya echah ni dlm penulisan
huhuhu
lama da x bkk blog
da episod 9 dah
syahira da byk terlepas da karya echah
mmg x smpat ikuti
syahira bru je dpt update blog
bru abes exam
=(

YanaMIB said...

wahhh dh 2 hari x blogwalking tetibe tgk echah terer tulis novel? auww~ ^_^

d_tieah said...

Aku tak beraa fhmlah dgn episod aku seorang blogger ni..
Serius..
Aku tgk aritu blog cik Tom pun ade tapi dia episod 5..
Ape ni?
Explain please..

d_tieah said...

Aku tak beraa fhmlah dgn episod aku seorang blogger ni..
Serius..
Aku tgk aritu blog cik Tom pun ade tapi dia episod 5..
Ape ni?
Explain please..

Siti Safiyyah said...

ah sudah..ilya suhana nak tunang dengan sape tu?? apelah nasib si haqim tu ek? hehe ;)

AngahSayang2314 said...

angah pening la compius & tak berapa paham
tolong...tolong... x-plain

syuwai said...

ilya dah nak tunang ??

oh, no..

kesian kat hakim, tu la hakim knp k0 jahat sangat!

aza shafiza said...

sudaa....akan ade watak baru plak pasni....huhuu...tp mmg best la episod ni!

d_LA said...

ni contest ke ape echah wei..pepun x sbr nak taw kesudahan ni..hehe

echah mashuri said...

aida~thnks dear

along~ehheeh...ko xpernah baca kannn.;p
cehh..entri jiwng menipuuuuuuu

fariq~heee..adik bradk fariq scorpip kottt

aboy~ehehehe...tguuu laaa auta blogger lain pulak2.harap2 xjadikla dia btunang.keh2

echah mashuri said...

syahira~dear!!!!!mish u giler2 seh.ahhaha,,x ni segmen fariq je.hehee

yana~keh2..dah dpt sijil khawin?

tieah~ni main sambung2 la tieah.episod lain blogger lain plak tulis.

eiela said...

haha kesian haqim,,ilya nak jadi tunangan orang..


Latest Entri :
Pemakanan Punca Penyakit

maCy said...

cerita apa ni? bila nak abis? cepat post sekarang na bacaaa semenetara freeeee ;D

JIJI YU said...

ni ade pertandingan sukaneka ke hape ni

eQuRlz said...

echah..bkn siren dr penjual ikan la..tp siren apek surat khabar :p hehehe..btw sambungan cite yg best :) xsabar nk tunggu ep sterusnya..ape la yg haqim akan buat erk..

meh baca "Penilaian Kesesuaian Pemohon Skim pembiayaan Perniagaan PUNB."

diana said...

dia orang yang tak paham ni tak follow kot sinetron ni..
hahha..
apa pun lawak la cerpen ni..
paling lawak la bagi akak..
hehhe..

soffea said...

apakah yg sdg berlaku ini?? hehe. ketinggalan plak sis nie echah~

ape pon, berdebar2 ni nk tggu next episode. sbb perenggan last tu mmg mndebarkan~

Em's Family said...

u got talent in writing lah.. keep it up...

anyway, nak mintak tolong vote kan untuk akak untuk Friso Contest

Ok.. ini instruction dia..

1. Go to http://apps.facebook.com/flaunt-it/
2. Click ALLOW
3. Click VOTE NOW
4. Go to FLAUNT YOUR MOMENT
5. go to

http://apps.facebook.com/flaunt-it/moment_view.php?

id=10195&menu=gallery
6. Click VOTE..

or kalau nak tengok gambar sekali. boleh tengok dekat

http://malaysiagiveaway.blogspot.com/2011/01/i-appreciate-your-vote-for-friso.html

Kalau if you dont mind, boleh vote every 24 hours..

Once again.. Thanks yer
Kak Mira
www.emmira.blogspot.com

CIK TOM said...

sedapnya echah smbg cerita ni..mmg terbaiklah..sedihnya hakim kalau betul la ilya tunang..huk3...


sori ye echah..lama giler akak xdtg sini..busy giler...hari2 ade presentation..sob3..miss u so much.. ^_~

- GC - said...

huarghhh.. sori, termenguap pulakkk.. haha

echah mashuri said...

Siti Safiyyah ~~ahhha...sudahh jatuh ditimpe tngge;p.

angah~~ni segmen sambung cerita ngah.nnti blogger lain sambung balik.hehhe

syuwai~~hehhe...tgk jela blogger lain nk wtcmne.heee

aza`~~hehehehe....tula hakim jht sgt.kekkkee

sis dla~ehhehe..rmai lagi blogger lain kena smbung.heee

eiela~~heee...sian dia..jadi blogger jiwang ah pasni;p

maCy~hehee//dia satuh hari 1 episod je dear :P

echah mashuri said...

jiji~hehehe...bkn tanding gu.segmen fariq jah.eheeh

eQurlz~~laa.lupe2,.hhehe..sori2 dear:)

akak diana~hahahaha..akak kutuk echah ye..rase tak lawak pun.hahahah

sis sofea~~ehhee..ni namanya cerita smbung2 blogger.episod lain blogger lain yg smbung.:)

ems family~~thnks sis.:)
echah xde fb la.ehhe



cik tom~~heee...yg sis smbung pn baest gak:)
nak majukla.smpai ati xdtg blog echah,.wuwuwuwwuw

GC~hhahaah....bosan ke weh.;p

Anonymous said...

My language is German. Therefore, please excuse spelling errors! You have a beautifully designed homepage! I wish you a good time! On my international shopping site
www.shoppingintheworld.com
are many new countries with beautiful photos and shops. Also available in your country almost everything your heart desires! Enjoy your shopping and viewing! Please sign up in my guestbook. Your home page is selected then the world!

nur aisya humaira said...

Assalam chah,tacing laa bace episode ni...tetiba kecian kt hakim..huk2

shizuka said...

sis ecah~~hehehehe...mgkn tunang mungkin tidak.;p

Anonymous said...

sis ecah~~hehehehe...mgkn tunang mungkin tidak.;p

Anonymous said...

sis ecah~~hehehehe...mgkn tunang mungkin tidak.;p

♥NuR SyAFiQah♥ said...

sudah...tunang pulak dahh...hahaha

Fina Fento said...

alaaaahai..nak tunang la pulak haha..best best

AISHA INANI said...

EPISOD 18 (penutup) telah siapp!
yeahaaa.. jempot baca! hee..

http://aishawhatever.blogspot.com/2011/02/episod-18-aku-seorang-blogger-penutup.html

mOoN said...

juz 3 words for Haqim dalam episod ni...'padan muka kau...' hahaha...jahat pula me sebagai pencipta watak Haqim...isk!