Tuesday, December 21, 2010

tips menghilangkan marah

stress,marah,bengang,kuchiwa,terluka,tak puas hati,geram,sakit hati,naik minyak,naik hantu dan seumpama denganya adalah perkataan yang lain tapi sama maksudnya kan?semuanya berpunca dari hati.jadi marilah kita luangkan masa menmbaca tips-tips echah bagi yee....HAHA.nak+bagi+tips+mende+diri+sendiri+pun+tak+reti+nak+sabar.;p

takpelah kan..peringatan untuk diri sendiri sebenarnya.jadi apa tunggu lagiii?jummm check this outt..

MALU DENGAN ALLAH.

bila marah menguasai diri,mula-mula kita hendaklah berbalik pada fikiran yang waras.bila tengah marah tuh..kalau sedang berdiri cepat-cepat duduk.Walaupun marah berapi-rapi tapi ingat,mase nilah setan duk merasuk fikiran.setan tuh bersorak bila kita marah dan terdepaya dengan bisikan diorang.Malulah pada ALLAH sebab DIA memerhatikan segala tindak tanduk kita.bila marah pasti kita bersikap biadap,kita ni hanyalah sesama manusia dan manusia itu mane ade yang sempurna.kalau rase sakit hati sangat kalau tak dapat nak mengaji pun pergi ambik wuduk.fikirkan benda-benda positif.okeh?


SENYUM

ohh..senyum ajaibnya senyum itu..kalau tengah marah kalau boleh korang sengih banyak banyak k.biarlah orang cakap kita tak betul ke hape,kalau boleh sengih biar sampai ketelinga.kalau boleh.biar orang belakang korang pun nampak sipi-sipi mulut korang.tengok cermin sambil sengih.lepas tuh gelakan muka kita yang comel sengih macam tu dengan terbahak-bahak.walau nampak macam otak tercabut skru.tak salahkan nak mencuba.good luck semua.^^

LEPASKAN DI TEMPAT YANG BETUL.

lepaskan kemarahan itu dalam diari.tulis dengan panjang-panjang tak hengat..tapi relevenkah untuk zaman sekarang kan.hah!update aje dalam blog.tulis je ape yang patut.tapi kalau musuh korang baca jangan pulak nak takut..cooll...kita janganlah mention nama sapa-sapa.kalau dia terasa pedasnya nak buat macam mana.tak kan dia nak cakap kita tulis pasal dia.tapi AWAS.kalau dia balas dalam blog dia jangan melenting pulak.hak masing-masing.tapi ade baik buruknya.tapi gasakkklah kan.asal marah kita reda^^

CUKUP SETAKAT INI.

perghh...cukuplah wehhh...aku tak ade bakat nak buat tips-tips,tengok tips bawah sekali marah orang dalam blog aku rase xreleven lah=_=",,kalau dia kutuk kita dalam blog dia,pastuh kita kutuk balik.sampai bila la wehh..habis-habis semua tunjukkan kebodohan masing-masing.

sebenarnya bagi aku tips ni sekadar tips je.orang baca lepas tuh tak ramai orang praktik.contoh
nya smua orang baca tips jimat cermat.tapi ramai yang tahu tapi bukan semua yang ikutkan.aku rasa yang penting kita sendiri yang pandai-pandai fikir.:)


8 comments :

zuhanismohamed said...

btl..ase nya xya lah lepas mara kat blog..xperlu canang satu dunia kot..huhu

echah mashuri said...

zuhanis~~betul3..tapi echah main tulis jez;0

Wan Hafisah Collection's said...

Ecah..entry kita lebih kurg sma! ahahahahah..suka2..

✿nenek moden✿ said...

sy org yg cepat marah..hehehe..kenyataan
(wah...abis semua pakwe2 lari..hahaha)

cik @!en said...

bila sy marah sy diam and senyum. then sy akan lari masuk bilik or toilet and nagis sorg2.. hehehe..

bila rase nk marah.. istifar byk2 ya.. insyaAllah akan tenang kembali..

soffea said...

echah :) setuju dgn sume tips nie :)

sis selalunye kalo marah mesti smpai terdiam. dlm ati dh meluap2. dan baik dok sorg2 je dulu tenangkan diri kan. hehe. i baran u~ haha.

Along Tapa said...

kan aku dah ajor dulu cemana nak kawal marah...gunala fire extinghuisher..hahaha

Gorengbaek - Hello Malaysia!!!apa sudah jadik??

Hangit habis dah - Kali ni giliran sok kabor online pulak..

Cik Tom said...

senyum..terbaik!!
comel baby tue :)