Wednesday, December 22, 2010

tips memenangi hati mertua



mak aku selalu pesan.jadilah isteri yang membantu.bukan membantut.walaupun mak aku bercerita dengan orang lain dan aku hanya tercuri dengar.tapi aku selalu 'take note' dalam otak bab-bab rumahtangga ni.HIKHIK.*gelak gedik.

rasanya bukan awal lagi kan aku nak belajar selok belok khawin neh.tak awal dah kan?biaselah.aku kan jenis semua nak cepat.khawin pun nak cepat.bukan ape.nak hindarkan dari maksiat.;)

tapi yang aku paling takut ialah nak bertemu dengan mak mertua,nak jaga hati dia.biaselah.dah ambik anak dia kan.mestilah kena ghetiii bahasa.

entah kenapa aku berkobar nak tahu kan macam mane nak ambik hati diaorang.terus aku googlekan diri ini.gila+dah+aku+bab+bab+tips+nih!

JAGA PERTUTURAN ANDA.
ohh,menurut google neh takboleh cakap gua lu ngan mak mertua korang walaupun korang rasa diri korang otaiii...jangan main mulut lepas dengan orang tua.kalau tak mahu kena ganyang cilipadi free..well..kalau kita nih mulut cakap makan dalam.sekali orang tua balas.zuppzapp..lagi terasa ohh..diaorang lagi pandai menyindir nih!orang lama kan.dia lagi lama makan garam dari kita.

RINGAN TULANG
walaupun sejak azali kita pemalas,kita tak boleh tau tunjuk kat mak mertua.alahh..buat-buat rajin je.lepas tuh buat-buat ramah tamah.lepas tuh ketawa jangan lepas bebas sesuka hati.konfirmmm korang diangkat sebagai menantu pilihan berbanding menantu-menantu dia yang lain pada tahun 2011 nanti.

SAMBUT TARIKH BERMAKNA
ingat je segala tarikh bermakna then sambut.pasti mak mertua akan terharu.time tuh jugak dia peluk korang sambil nangis-nangis tacing tak hengatt...perghh..lihatlah duniaaa..aku punyai anak menantu yang baik hati.ALLHAMDULILLAH;)

BELAJAR MENYAYANGI
bila kita dah sah jadi bini dia.kita bukan berkahwin dengan dia sorang,tapi seluruh ahli keluarganya.mak dia mak kita jugak.so lapangkan dada n sayangi diaorang seperti mak ayah kita juga.hiduplah berbaik-baik dan beranakkan ramai-ramai cucu untuk diaorang.


setakat ini saja tips dari aku.kalau tak jadi jangan salahkan aku.aku pun belum khawin lagi.HAHA.ni secara teori jelah.entah bila nak praktik.

credit here


30 comments :

soffea said...

ewah.. tips memenangi hati mentua pulak ye :) hehe.


harap2 sis dpt buat sume nie la bile smpai masa nya nti. ewahhh~

jom doa sama2. tadah tangan cepat :)

diana said...

dah kasi hint tu...
lepas ni boleh buka blog baru la..
blog untuk tip2 rumah tangga..
eh!!kawen best tau..
hahahah...sempat lagi iklan!

TunTeja said...

kiki.amboi.amboi.amboi..

harap2 dapatlah mak mertua yang mudah didekati.aminnn :)

Along Tapa said...

yeah...jangan lupa include kalo tak puas ati dengan mertua, jangan post entri kat dalam blog..ko ingat mak mertua ni jam tak reti nak layan blog2 nih...hahaha

Gorengbaek - Hello Malaysia!!!apa sudah jadik??

Hangit habis dah - Kali ni giliran sok kabor online pulak..

mR.sYaH said...

haha.. ko nk kahwin nnt jemput2 aku.. kampung aku kt tanah merah jer..

heeh.. jadi menantu yg baik yerk..

iqbalsyarie said...

kiut nya entry ni!!!! saya suka dan dari tadi tersenyum-senyum. haha

ahsfantasy24 said...

Saya tengok macam kamu nei seorang
blogger yang peramah..

ad ssuatu yg ssuai tu kamu, jom kte
g tgk kt:

http://www.ahsfantasy24.com/2010/12/pencarian-blogger-peramah-2011.html

Tahniah, kamu seorang yang peramah!

(:
:)
(:
:)

Pinky Pixie said...

setuju ngn along Tapa.
kalau ade yg xpuas hati jgn post kat blog. haha. bakal mak mertua yt bace blog yt taw. naseb tulis life sndri. kuikui.

thanx utk tips di atas. lambt lagi nak gune tu. hehe

maCy said...

echah, tlg knlkn macy dgn calon mak mtua. wawawa bukan knlkn ngn calon suami. kih3

- GC - said...

weh, pehal tak buat entri ni b4 aku kawin ritu?

cisss...

Linglung said...

ouh, xleg cakap gua lu eh? gua xtau pun..

d_tieah said...

Ko nak kawen ke echah?
Haha..
Jemput tau nanti, nak gak aku tengok mjls prkhwnan anak dara kelate ni..

*Sape ntah mak mertua aku? Kalo mak c syah tu ok gak..

zuhanismohamed said...

awww...dah siap bagi petua ni..
mcm dah nak kawen je ni..haha :p

zuhanismohamed said...

awww...dah siap bagi petua ni..
mcm dah nak kawen je ni..haha :p

Zara Affendi said...

Echah nak kawen ke? jangan lupa jemput zara. haha. thanks gak for the tips. boleh wat rujukan bila dah kawen 5 tahun akan dtg nnti. hahaha

echah mashuri said...

sis soffea~~mesti boleh buat punyer.asalkan kita rase dia dah macam mak kite sendiri..heheh.

kak diana~~hahaa..lambat lagi lah akak.pakwe pun belum ade lagi.ntah gedik2 je smlm nk tau psl mrtua.hehe.khawin best ke?takutlah kak nak khwin.;p

echah mashuri said...

tun teja~~harap2 macam tulah..heee...takut gak kalau dpt yg garang2.hheeh.

along~~ahha..yeke?alahh..dahtu kalau aku tak puas hati..dimana dapat ku mengadu lagi?xkan nak mengadu kat laki ak?tu kan mak dia.hehe

syah~~eh!dekat je dengan rantau panjg..okeh2.kau kena dtg bila ak khawin k.:)

echah mashuri said...
This comment has been removed by the author.
echah mashuri said...
This comment has been removed by the author.
echah mashuri said...

iqbal~~hehe..kiutt ke?;p

ahs~~insyaALLAH akan dijoin.;)thnks yaa..

yaty~xpelah xguna lagi pun..hehhe..take note tuh penting.;p
alah..xboleh ke tulis dlm blog?;(

echah mashuri said...

maCy~~haha..ade lak mcm tuh?mst la kenal dgn anak dia dulu.;p

GC~~belum terlambat lagi..ehhee

linglung~hahaha..mmg xboleh la abg otai.;0

echah mashuri said...

d_tieah~~aku mst jemput ko..ak kan nak hadiah besar2 dari bumi knyalng.hehe..khwin je ngan syah kalau nk mak mertua yg tu;p

zue~~ikut2nye mmg nak khawin dah.hehehee

zara~~heee..ok2 akan dijemput.;)

sue@p.l.e.i.a.d.e.s said...

hah!!! mood nak kawen da dtg la tu..haha

~fisha~ said...

hr tu fisha g umah bakal mk mertua. insyaallah. malu tak reti potong kacang buncis.. sobs~ die gune pisau.. kat umah fisha salu gune gunting. so,, skill gune pisau tarak.. sedeh x?lol..

Cik Tom said...

wah bagusnya tips...eh ecah nak kahwin dah ke??hehe ;)

Ain Zulaikha said...

nice echah, elok utk masa hadapan ni... :)

nur aisya humaira said...

woww,chah..tk lam daa tu...hehe..

Adem and Cats said...

hehehe kena belajar 4 the future

meowww

echah mashuri said...

sue~~haha..ade sikit2 tuh..calon pun belum ade lagi.;p

fisha~~hehe...xpelah..praktis make prfct dear.;p..wah.dah pegi umah mentua dah..xlame dah tuu..teetttt.;p

cik tom~belum lgi sis.:)

ain~~hehe..betul2..

Ahn said...

tip utk lelaki tak de ke?aha