Thursday, December 16, 2010

kenangan kerja itu part 1

salam alaik.
hari ni marilah kita mengenang kenangan aku bekerja zaman dulu-dulu.
lepas keje baru aku tahu betapa sukarnya nak dapat duit.kalau dulu senang je mintak ngan mak bapak.lepas keje ni baru tau.penat gila.tapi duit boleh ciput cenonet je.


first time aku keje memang haramJ betul!dapat tauke yang gila sombong.hek eleh.setakat kedai jersy pun bukan main sombong.Aku taulah,dalam usia muda ko dah ade kedai sendiri.tapi perlu ke ko berlagak macam tuh ?sangat tak perlu okeh!aku kerja dua orang.,ngan kawan aku sorang.mula-mula bekerja pun dia tak cakap dengan aku.aku ni kalau orang tak cakap ni rase macam tak seronok la nak bekerja.aku pun tegur la.pura-pura tanya berapa harga modal baju,senang aku nak menjualnya nanti.lepas tuh dia menjawap acuh tak acuh,kalau dia ada dia yang tentukan harga.bukan aku.kalau dia tak ade.kalau orang datang membeli aku kena call dia deal harga berapa-berapa.
mak aihh..sepuluh orang nak membeli,sepuluh kali aku nak menelipon ko?topup pun masuk dalam penyata gaji ke?kalau macam tuh tak apa juga.enampuloh kali call pun aku redhooo.-_-

serius tak seronak kalau kerja macam tuh.bayangkan lah,kalau rantau panjang paham-pahamlah,
ade tawar menawar,walaupun aku tak pernah keje,tapi kawan-kawan aku makbapak dia ade kedai,pernah jugak tengok orang menjual baju tuh.selalunya kena taulah harga modal,lepas tuh bagi harga paling berpatutan,orang membeli pun suka,.kita pun tak rugi.asal lepas harga sewa kedai,untung sikit-sikit dah okey.ni tak,.susah!sekali orang nak membeli kena tanya dia,dahtu kedai jersi bukan sikit orang nak membeli.enampulohlapan kali duk ulang alik tempat dia duduk.dah tak bagi aku cakap harga berapa biar aku duduk.ko gi layan customer!tapi aku sedar aku neh pekerja je.buat baik jelah.wuwuwu..dalam hati membara-bara.


yang paling aku terkesan sampai sekarang,aku mintak berhenti dia cakap dengan riak dan biasa.ok esok datang ambik gaji.rilek gila.aku sebenarnya nak keje lagi kat situ.tapi kawan aku tuh dah tak boleh tahan sangat-sangat.aku kan memgang prinsip persahbatan.so aku pun berhenti jugak.ehhee.
rilek je dia cakap ok,ok.ambik gaji esok.sesedap ke dia.xkan tak boleh bagi hari ni.ingat aku suka hadap muka dia lagi.memang la dia hensem gak.tapi dah perangai macam tuh.ade ke ak nak masuk lagi kedai dia.

esoknya aku datang tuntut duit,lepas dia bagi tuh aku ade cakap something kat dia.Dia terus angkat muka tengok aku.kau ingat aku baik sangat?mulut aku boleh tahan okeh.sesedap rase pedasnya tapi kalau ko buat ko terasa la kan.aku tak tauu.hehe.

sebenarnya kan korang..aku keja 6hari je kat sana..ehhehee...aku ni bukan tak tahan.tapi tak boleh tahan.:p

lepas dua tiga minggu kedai dia masuk pencuri,habis duit n baju dia.sian tokey aku.
jangan kate aku maling itu ya!aku tak suka sikap dia je.orangnya aku tak pernah benci,nikan pulak nak mengopek kedai orang.hehe.

satu je aku suka keje situ.customer2 yang datang semua laki.nama nya kedai jersi kan.pastuh hensem2 plak tuh.hikhik

sekian..

memang banyaklah insiden-insiden yang aku dapat dan aku marah,tapi sekarang aku baru sedar la.ko jangan tinggi diri.orang tak suka.orang benci.

7 comments :

akema yazid said...

chah, aku dulu keje kedai baju..
dua hari keje, aku cabut..
haha..
kedai jersi??
wohaaa...
bg alamat kat aku,
aku nak ganti ko chah..
boleh dpt abg2 ensem..;p

Si gadis bunga said...

alhamdulillah,selama ni kerje (eceh,macam lah berpuluh2 tahun kije) boss semue baik-baik,ramah-tamah..

hahaha, ok,sebab kerja dengan mama sendiri,ayah tiri dan juga kat company abah,so semua bos baik,
hahahaha ;)

bestnye kerje echah tu,bole cuci mate skali.haha ;)

echah mashuri said...

akema~cehh..xpayah..aku rase setengah hari ko dah cabut.ahah...hensem pun xguna kalau hati sakit...tapi sikit2 tuh terubatla..heheh

gadisbunga~~lah..dah bo9s pn mama dia!mmgla kan..haha..tapi keje seronok sebenarnya kan yunk..dpt duit titik peluh sendiri.perghh.

diana said...

sebab tu orang melayu kalau beniaga
senang bankrap..
tengok cina meniaga..
dengan pekerja pun diaorang mesra

eh!!tokey tu cina ke melayu..
hahahah

echah mashuri said...

hahah..melayu la akak!!betul2..melayu ni mudah lupa.mudah tinggi diri.:)

hamzah ian said...

oh echah

echah mashuri said...

ingt jugak mejah kat aku.:(