Tuesday, August 31, 2010

poor baby T____T

merdeka ke..isu-isu politik ke..gejala sosial ke..aku xpernah lagi tulis dalam blog ni..
bukan aku ni jenis tak kisah..jenis ade aku kisah?ataupun jenis kisah la sangattt...bukan!
tapi aku rasa dah ramai orang yang perihatin dalam hal ni...jadi aku pun xkan la nak menulis lagi...boleh ke cmtu..hehe
tapi yang ni..hati aku nak share..rase nak nangis pun ada...bukan nak mengaibkan sesiapa ni...bukan niat aku...tapi rase sedih sangat tengok gambar-gambr kat bawah ni..



Kejadian berlaku kira-kira 5.30 petang, 29 ogos 2010. Simpang 3 sebelah Apartment Brunsfield Riverview. Bayi diletakkan dalam beg kertas dan disangkut di papan tanda " Beri Laluan".:

Abang baju putih ni orang kedua yang sampai tempat kejadian....dia dan wife dia jaga baby dari awal sampai polis dan ambulance sampai...sambil2 tunggu...abang ni tolong kipaskan baby..

dan ini selepas pegawai kesihatan potong tali pusat..mase ni nampak kan baby ni mengeliat...kalau dalam famili kita kalau baby mengeliat mesti kita cakap"ololo...tomeinya...geliat2 ek sayam"..tapi kalau kita berada di tempat kejadian rasanya boleh nangis..dia comel...xnangis pun mase kena potong tali pusat tuh..mungkin dia tahu kot dia anak yang dibuang...dia xnak orang lain susah sebab dia..poor baby:(


tempat dia bukan disini..tempat dia dalam pelukan ibu!!!


mase ni orang ramai kat situ bagi kain bersih untuk baby ni..
sebab ade kt tempat kejadian orang ramai yang ada baby.
.kalau baby ni dah pandai cemburu...mesti dia cemburu tengok orang lain ade ibu kan..
didukung oleh ibu kan?


baby comel ni bukak mata..dia mesti cari ibu dia kan?dia mesti laparkan..tapi kenapa dia dikerumuni oleh orang2 yang tak dikenali..mana wajah ibu,,mana wajah ayah?
dikala orang lain yang baru lahir..enak dipeluk dalam dakapan ibu..ditambah hangat dalam suara merdu ayah mengalunkan azan..ditambah lagi dengan kehadiran kaum kerabat yang mengalu2kan kedatangan ke dunia..ketawa mereka berpadu menyambut kelahiran baru..
tapi kenapa...kenapa bayi ini tidak dapat merasai semua itu?adekah dia hanya sampah buat ibu dan abah?ataupun hanya sial buat keturunanya?

dan air mata aku tak dapat ditahan lagi....

35 comments :

MiMiEy :) said...

Ya Allah,
ape nak jadi manusia zaman sekarang nie?
sian nye baby 2.
bayangkan kalu kita jd baby 2..
astagfirullah..
x sedar air mata nie jatuh..
huhu

echah mashuri said...

mimiey~kite doakan supaya budak ni dipermudahkan segala urusan eh..
dia kuat!dia xnangis pun..ALLAH panjangkan umo dia biarpun mak dia letak dia dalam beg kertas

Cik Jari said...

comeynye.....sian baby tuh....

iQaChumel said...

ishk..astaghfirullah.
sial gila manusia sknrg.
baby tu confirm lahir kat hospital.
selimut pun hosp punya.ishk..
kot ye xnak..bagi la pihak hosp tu..
mereka bole settle kan.ni tak..
haram.bodo..buang buang

iQaChumel said...

ishk..astaghfirullah.
sial gila manusia sknrg.
baby tu confirm lahir kat hospital.
selimut pun hosp punya.ishk..
kot ye xnak..bagi la pihak hosp tu..
mereka bole settle kan.ni tak..
haram.bodo..buang buang

d_tieah said...

Aku penah wat entry pasal pembuangan bayi..
Benci..
Makin m'jadi2 plak dorang dlm bulan puasa ni kan..
Nasib budak tu masih hidup..
Syukur..

Pinky Pixie said...

sedihnya entry ni!
yeay, kenapa dia mesti bernaseb begini?
tp alhmdulilah sbb dia dijumpai oleh org2 yg prihatin.
drpd mngalami naseb sperti dibuang di tmpat2 yg lebih kotor.
tp, ape2 pun, moga ibu bapanya insafla..

Amir Izzat said...

masyAllah...sapa punya kerja la nie? moga ditimpa balasan yg setimpa n dibuka pintu hatinya untuk bertaubat...


comel bayi tue..keisan dia..apa la nasib dia lepas nie..hurm

Yua Zawa said...

sedeh.... no others word can describe my feelings... bodoh betol org yg buang bayi nih... mengong.. grrrr... geram nih!!

MuNie said...

ha'ah. nmpk sgt lahir kt hospital. siap tali pusat dy ade kepit dr spital lg. baby boy.. punye ramai org skrg ni cuba nasib branak lg sbb nk dpt baby boy, tino tu branak, senang2 nak letak anak tepi jalan. ish..xserik2 ke org kutuk manusia yg buang anak. nk tmbh lg bil baby yg dbuang? ish!! *bengang*

mR.sYaH said...

xhabis2..

apa naseb bdk tu nnt..

iqbalsyarie said...

setiap perkara yg berlaku ada permulaannya.Pemulaan buang bayi ialah zina dan permulaan zina ialah couple.Hmm...degilnya manusia~

TERBARU: Kasih kerana Tuhan

aLya said...

eeii..x abeh2 la manusie nie..
lpas stu, stu..
seyes baby 2 comei.
nape la buang..

nas said...

sedih sangat dengan sikap manusia sekarang terutamanya mereka yang buat baby serta buang baby..macam setan!!!
hah..pedulik ape aku nak cakap setan ke ape ker...tapi aku marah sangat!
mereka nie patutnyer dihukum mati..
ape gunanya merdeka kalau jiwa masih lagi xmerdeka....so renung2kanlah..

Yan said...

salam kenal..

tgk bayi ni iras anak saya (boy juga)kesiannya.. kejamkn mereka sanggup tinggalkan bayi sebegini comel..

Rosina Joseph Abi said...

aduh..sedihnya.... :(

DuniakuAbstrak said...

semoga baby tu selamat dunia akhirat..hmm

FyZa said...

td i baru lepas tgk folder jidin ygtngkp gmbr2 suma nie..sedey kan..nsb bek umo baby nie pnjng lg..harap org2 yg buat nie sedar dan insaf..

qylla said...

mnusia kejam !
xde ati perot !
sgup dowg buang baby sdiri ...

Rina (◕‿◕)✿ said...

ya Allah..kesianya...comel sgt baby tu..cmne die leh buang, bodoh gile yg buang ni bengang2!

fiezah91 said...

rasa nak menangis je tgk baby2 dibuang mcm tu je kat luar sana.. ramai yang nakkan anak tapi belum dpt..yg Allah kasi anak, diaorg buang mcm tu je... :'(

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

sapa punya kerja...ni merdeka tunggu la 6,7,8,9 bulan banyak lagi nak kuar

syahira ariff said...

kesiannya!
nasib baik bby tu sempat diselamatkan
nie mesti perbuatan pasangan tak bertanggungjawab ni
T__________T

sue@p.l.e.i.a.d.e.s said...

sedih lorh!!
gimme..meh sue jg..huuuuu..

✿nenek moden✿ said...

sangat kasihan..hmm..kenapa manusia tahu buat..tapi..tak tahu jaga?sy harap..sy tidak tergolong dlm kalangan org spt itu..amin..

M a W a D D a H said...

sedih tengok baby dibuang merata2..huhu...

hilman.teddy said...

jemput makan kurma kat belog saya. =D

Tomato Gurl's Life said...

Ya Allah comelnya..hurm..zalimnya..

hentakbelipat said...

nak kate malaysia populasi dah melambak xjgk..jadahnye suke2 buang baby nh..

Haw said...

astaghfirullah

~fisha~ said...

emm,sedehnye,, fisha suke baby sgt2,, moga bayi ini dilindungi, & moga kita terpelihara.

kalau diperhatikan, bulan ni & bulan depan agak kerap gejala buang bayi ni. rasionally mesti hasil dr malam tahun baru or valentine's day kan?..

Fendy yOm said...

j0m follow2

Mario said...

apa tergamak ek...sedih...

Sophie Al-yahya said...

sedihnyeeeee........ =(
bulan ramadhan ni.isk3..tergamak org buang bayi..

tak boleh lah tgk muka baby ni..
rase kesian sgt2..

hafiz-ahmad said...

kecik-kecik sudah terima cabaran,
mungkin budak ni bertuah hidupnya di masa depan,wallahualam...