Thursday, February 24, 2011

lidah milik aweks budu.

assalamualaikum.
sebenarnya niat tak nak update blog dua tiga hari nih.kununya nak kurangkan sesi merepek dan menulis emo-emo tak tentu masal.heee.tapii..kalau dah lebih setahun duk main blog.,kaki up entri hari-hari..nampaknya bukan senang nak tinggalkan menulis secara merepek neh.HEHE.

aku nak ceghitaaa pasal kawan aku tadi.dia memang nak kata pure kelantan tuh tak.ayah dia orang pahang.kalau aku neh memang sejati anak jati klate.lainlah kalau tak ghetii nak cakap luar kan.kalau menulis tuh memang la.cuba cakap ngan aku.sebijik pun aku tak reti sebut bahasa melayu yang betul.HEHE.

tadi masa presentation pasal individual article review kan.dia punyalah cakap omputeh.ok.beres.cakap omputeh lepas.dia pun pung pang pung pang habislah dia punya present kat depan.suara memang lantang dan lancang dan lancau.;p.tapi sekaliii...lecturer tanya soalan dia punn explainla.tapi boleh je bagitau cakap bahasa melayu.sekali keluar:
.
.

"gini ken.artikel ni dio pasa gapo nih.pasa penulih nih cakak pasal seminar yang dia hadiri."
sekali cakap luar sekali cakap klate.pehh...aku gelak je pastuh aku cakap dalam hati ."pehh.beresssss selalu.."

pastuh lecturer pun tegur la.mana boleh kan keluar bahasa keramat kan.semua kena cakap bahasa kebangsaaan.loghat-loghat nih tak dibenarkan.boleh guna samaada bahasa melayu ataupun omputeh je.

sekaliii.kiteorang dah gelak kat belakang.sebenarnya aku pun lebih kurang je.belit lidah nak cakap luar neh.lidah budu katekann.hehe.

dia pun cakap balik.tapi explain dengan bahasa omputeh.amboii..kemain.nak cakap luar memang tak boleh nak cakap.baik hentam bahase omputeh.heeee.

kalauu akuu....terdiam je kat situ.dua dua failed.omputeh ke.bahasa melayu ke.-_-

hah!nilah dia.aku takut-takut berani je tulis neh.tapi tadi memang lucu gila wehh...sekelas kan dengar kite present.boleh pulak dia pilih cakap bahasa omputeh.-_-.kalau dah budu tuh tak boleh tukar jadi cencaluk dah.



63 comments :

JIJI YU said...

kah4..dea lidoh tu berehi ko budu gak..g mano2 pon bau budu situ la..ehehe

akema yazid said...

chah, aku penah makan budu.
sedap gak en. (:

zati embong said...

haha..alamak rindu nak makanikan singgang+ikan pari+budu..sedapnya O.o

shameel Iskandar said...

kalu geng2 saya hok puan mudah jah kecek luar tapi hok laki, payah seghoti. tubik sokmo loghat kelate. nak wat guano sebab besa gitu dah.

DuniakuAbstrak said...

kaLau aku dah kaLut...dia bLeh riLek lg bantai engLish..respek ah

M a W a D D a H said...

hehehe..budu kan sedap echah....eh lari topik dok?? hehe

aLya said...

style gile kawan echah..hehe
best la kecek kelate..bila time cmtu best gelak tapi yg x paham tu memg kesian la..hahaha

mR.sYaH said...

nok buat guano.. doh bese doh.. heheh.. aku mkn budu time mkn nasi kerabu jer..

Zara Hannan said...

ish. ase nyer ckp dlm bhse srwak senang agy ot dr kecek klate.huhu..

cintatehO said...

yg sy prasan kwn sy lelaki yg ssh nk ckp luar kalu pompuan bleh lg la...

diana said...

nasib baik lawa..
hehhe

Ati Masrif said...

tengah bayangkan ...

hehehe...

salam perkenalan ^___^


Jom baca: Malu ahh..Di Hospital Tadi

AiDa AzRyN said...

Nak pesan budu boleh?*tetiba.. :P

nur aisya humaira said...

kah2,mantop kawan echah ni..:)
ble daa tak leh cakp standard BI penyelamat...hak2..bagus2..:)

Fariq said...

@diana
tu la pasal kak diana.. wink2

Fariq said...

ecah.. ko ade no dia tak.. bak bagi aku.. teringin gak kawe kecek klate ngan dio.. kehkehkeh

latest -
-Apa Kata Mereka Tentang Blog Lucah

kiwi said...

best ap kecek klate..hihi..kiwi suke je

Farhan Zulhusmi said...

apasal lari dari topik...hahaha.....budu ye??hehee...
nape bahasa kelate kdng sush nk phm erk...
lagi senang bahasa jawa

Cik SHiNJU said...

i lap budu beri mach!

Wan Hafisah Collection's said...

Lawa kwn ko chah! tp sygnya..
"tapi keng arikel ni paso.."
erk.. hahhaha..

akak pun org kelantan weh. buleh je ckp bhs melayu betul, buleh ckp bhs omputeh betul tanpa dialek kelantan, buleh je ckp kelate betul.

apa-apa pun bhs ni kena guna bertempat, masa belajar klu dah guna bhs inggeris x blh simpky guna bhsa lain.

moral is..kena practise. because? nobody perfect.

Si gadis bunga said...

dear, kite suke dengar orang kelantan bercakap, walaupun tak faham sangat. but it's okay,sebab cute cara cakap.
hehehe ;)

most of my friends came from Kelate~

rossoneri said...

kiranya dia lagi terer cakap omputih drp bahasa melayu baku lah nih..hehe

NICK IRFAN said...

hehehe boleh plak cakap kelantan plak? adoi...

echah mashuri said...

@JIJI YU
bau budu benge dok.HEHHE.tp bereh jah.rama budok kels tuh ore klate.eheheh

echah mashuri said...

@akema yazid
aku pun dahlama xmakan budu.duk sini nk jumpe ktne.ehehhe..

echah mashuri said...

@zati embong
jat org klatn gk ke?

echah mashuri said...

@shameel Iskandar
HAHa.srupo jah jate tino.ecah pun xreti nk kecek

echah mashuri said...

@DuniakuAbstrak
kau tau ayul napa dia rilek.sebab benda neh bukan kali pertama ohhhh.HAHAH..selalu je

echah mashuri said...

@M a W a D D a H
xlari [un.hehehe

echah mashuri said...

@aLya
betul3.tp loghat ape2 pun best dgr.rase nk blaja semua.ehehe

echah mashuri said...

@mR.sYaH
HEHEH...ak pun skrg jrg mkn budu T___T

echah mashuri said...

@Zara Hannan
eh.rase bahasa srwk susah gak dear.heheh

echah mashuri said...

@cintatehO
heee...mudah pun still ckp cm bunyi klntn je

echah mashuri said...

@cintatehO
heee...mudah pun still ckp cm bunyi klntn je

echah mashuri said...

@diana
allaaa.makeup je tuh akak.time dinner mmg lawa.;p


cehh...xleh trima knyataan kwn dipuji.hahaha

echah mashuri said...

@Ati Masrif
heee..jum byg2 same kak ati:)

echah mashuri said...

@AiDa AzRyN
heee..meh org poskan.;p

echah mashuri said...

@nur aisya humaira
heee..tula.dia xboleh ckp luar.sepatah pun tak pernah keluar bhasa stndrd mlyu

echah mashuri said...

@Fariq
HEHE..sempat lagi kannn;p
nnti tnya dia k

echah mashuri said...

@kiwi
heeee.;p.meh kecek skali meh

echah mashuri said...

@Farhan Zulhusmi
eh.rasenya sng je.heee..bhasa jawa ecah susah phm gak.tp best dgr.

skandaLdariLangit said...

peh. speaking hebat. melayu pure kelantan juge kluar. huhu

Lady SharpShouter said...

lawa kwn ko neh.tp sbb ko tuan blog,aku puji ko gak la.ko pun lawaaaa. hahaha.nk wat camno kan,lidah kdg2 dah tepu.layankan aje.huhu

KUREKURE COMEL said...

perhhhh...maaf sgt2 echah...
smpai skrg tak blh masuk budu..
huhuhu....bau pun tak blh..
hehehehe...


tp kdg2 bila mina dgr mat ckp ganu..klakor je...kihkihkih...

sbnrnye xpham ckit pung..hehehe..

lea said...

hahaha..ckp omputeh kadang2 kuar gak loghat kan....

S..U..D..@..I..S said...

sama juga kalu lidah belacan echah...hehe

d_tieah said...

Aiyooo..
Aku pun terkial2 jugak kalo cakap bahasa org putih ni..
Tapi kalo takat manlish ok lagi lah..
Hahahaah..



Entry Terbaru: Lisa Surihani Dan Liyana Jasmay Jadi Wartawan Pulak

d_tieah said...

Cun lah kawan ko tu..
Padanlah cakap org putih..
Cam kite ni, muka pun dah kampung kan echah?????????????????
Hahahah..



Entry Terbaru: Lisa Surihani Dan Liyana Jasmay Jadi Wartawan Pulak

- GC - said...

aku orang kedah. masa kt uitm sg. petani dulu, budak kelas pun ramai org kedah. best wooo.. tak payah cakap key ell. haha

echah mashuri said...

@Cik SHiNJU
me too.heheh

echah mashuri said...

@Wan Hafisah Collection's
betul2 akak.sokong ngn akk tuh.tp 2la.lidah tergeliat.xleh nak buat apre dahh.heheheh

echah mashuri said...

@Si gadis bunga
heee...yeke cute.org ckp kasor je.hehe.tp 2la.time nk present tu yg lemah.-_-

echah mashuri said...

@rossoneri
HHAH.lebih kurang cmtulah rina:)

echah mashuri said...

@NICK IRFAN
tula pasal.HAHA...pelik2 je dia

echah mashuri said...

@skandaLdariLangit
lidah budu tegar;p

echah mashuri said...

@Lady SharpShouter
nasib bek ko puji.kalau idakkkk...aku..akuuu...err.ehheh

echah mashuri said...

@KUREKURE COMEL
hehehe..ade org suka.ade yg x.ecah mkn je ape2 pun.eh.ecah suka loghat tganu.best!

echah mashuri said...

@lea
AHHA..tauu xpe;p

echah mashuri said...

@S..U..D..@..I..S
pehh.smbal belacannn.sedappp

echah mashuri said...

@d_tieah
haha..ak xreti semua..ye2.ko mmg xpuas hati kalau komen sikit kann.terus nak up lagi;p

echah mashuri said...

@- GC -
pehh.sini pun org klate jah rama.tp time present tuh susah!;p

echah mashuri said...

@- GC -
pehh.sini pun org klate jah rama.tp time present tuh susah!;p

echah mashuri said...

@- GC -
pehh.sini pun org klate jah rama.tp time present tuh susah!;p