step 1
ehem..bersama chef echah marilah kita sama-sama buat popia goreng yang sangat gojes ini,
boleh dimakan begitu saja..ho..ho.
anak dara tak reti buat popia goreng maknanya tak dibenarkan sama-sekali khawin ,
nikah boleh.khawin tak boleh tauuu.
bahan2 dia bawng,kulit popia,ayam,udang.taugeh.ape2 je..
kalau nak sedap tambah mayonis n lada hitam putih.
nak masuk daging beger pun boleh...semua boleh!ya!!malaysia bolehhhh!
step 2
mula-mula kita kena buat inti dia dulu ya .tumislah segala mak nenek bawang yang ade kat muka bumi neh.kalau jenis suka bawang merah letak bawng merah,tak suka ketiak bau hangit jangan guna bawan putih.tapi aku guna bawang putih,sebab nak bagi kulit putih.hahah..dah lame sangat berkulit hitam kerak neh.nak juga rase perasaan orang kulit gebu neh.hehe.
sapa yang nak kulit putih boleh ikut petua aku.kalau ketiak bau hangit tengik semacam redhoooo jelah!jangan salah kan aku pulak.;p
tapi jangan minyak banyak sangat.sebab nnti nak goreng lagi.orang kata banyak minyak senang muak .
step 3
pastu kan masukanlah semua bahan.ayam daging sotong udang taugeh ke.kalau nak pedas kasik masuk cili sekali..perghhh.suka hati nak masuk ape pun asal halal..aku pernah masukan hot dog.sedap jugak..memang hotttttt la kan;p.tapi beragak la sikit.setakat nak makan petang abis lauk makan tengah hari ngan makan malam tu lebih dah tuh!makan la popia sehari semalam xpayah makan nasikk!!
step 4
lepas siap masak inti tuh gulung-gulunglah dia.takpayah cantik-cantik.nak makn je pun.lainlah kalau masak untuk bakal mak mentua,dia kena lainnnn la sikit..heee.untuk bakal mak mentua je.kalau dah dapat anak dia dah selamat khawin tu gasaklah kan.tak kan sebab gulung popia xcantik kena cerai?xsesuawaiiiii nok!haha.
step 5
step 6
lepas tuh goreng dengan minyak penuh.gorenggg baekkk punya..tapi sebab kulit popia nipis dia senang masak..cepat je.sebab inti pun dah masak kan.
step7
38 comments :
chef... chef... nak tanya... saya nak tanya... (sambil angkat tangan)..
kalu letak ajinomoto boleh....
abg joni!aku bangkanggg sekeraskerasnya ajinomoto!xboleh..xboleh!
ahhaha...tetiba emo..mmg xlayak jadi chef!;p
abg joni!aku bangkanggg sekeraskerasnya ajinomoto!xboleh..xboleh!
ahhaha...tetiba emo..mmg xlayak jadi chef!;p
weh
masak dkt aku 10 keping
nak rasa(baru rasa tu..belum tahu suka ker tak)
kalau suka mahu 30 keping
hahahaha
P/S : Nasiblah Tak Kemalangan Tadi!
P/S : Apakah Perasaan Anda?
salam
layan makan baik..lapo ni
phewit...
u..bila nak masak kan tuk i..? =D
i x reti nyahh
hans~hahaah..amboii....boleh2..sekeping 2ringgit..haha..;p
brutal~~try la buat..go go boy!haha
warghh wat untuk incek liquid boleh..?!
syafiqa~~haha..bab2 masak tetiba jadi nyah.;p
lahhh...iqa upenya shafiQa tuh!xcam ak..sori2..pggl name penuh lak..ahahah
liquid~hahaa...boleh masak dirumah masing2 ye..;ppahhaha...joking2.;)
dearr..nampak sodapp sgt. tak pnh lagi mkn yg macm ni. seyes! haha. jakun giler x? T_T
garam xpayah bubuh ker??
kalau kawe xsuka sayur nk ganti dgn apa??
wow sedap nya ni !! :)
waaa...sodappppnyaa...popia...gorengg...tu...de sayurr..cmpur...gituu...beshnyee..nyam2...
nak sepuloh biji! cpt anta ke swk ye. hahaha
perisa tambahan, peha kucing..
fisha~haa,,,xpe dear,,nnti buatla ek..senang je..sambil2 mengumpat pun siap..hehe
syah~hehhe..garam gula masukla..lupa nak cakap..banyak bebel sampai bndapenting xckp..hihik.masuk jela ayam udg ape2 je selain sayur.lagi sedap;)
zuhanis~heheh..sedap keee...xsdp pom/;(
fatin!makan2 jangan xmakan huhu.
ngak~~oke..sekali dengan kos penghantaran bejumlah 35ringgit.;p
ayul~hahah..eee..peha kucing?wekkk;p
polow sini jap...sambil mum popia...best...best...;d
alamak dah malam baru nmpk popia echah...
echah!!! terliur nie.. nakkk.. hehe.
sis pon salu wat popia. tapi tukang lipat n gulung je la. mak yg buat inti. hehe.
rieynna!;D..thnks
sudais~~haah...malam pun ade lagi neh.banyak kot ak wat.
sis soffea~~ehheeh..jadilah tu tolong gulung2..;D
NAK!!!!
fuhhh..makan dalam suasana ujan ni mmg besh..tambah lagi time benda tu baru je masak..huhu..panas2 lg
sedapnyeeeeee! T_T
wau ! echah mashuri jadik chef...
cayalah ..nanti tunjuk skill anda kat umah sewa okeh?
aku pon nk rasa gak ....
mst sedap neh ...
:)
cikitt...
ketung ketang..hahahaha
sebelum try resipi ni, kena rasa dulu sedap ker tak popia chef ni
cik jari~eeheh...meh2..ade lagi neh yg belum goreng.;)
apik~mmg pun...hahaha....lapaq tetiba.;pp
chenoo~~blum tntu sedap lagi neh..huhuh
qylla~wel.well.welll..hahaha....okeh2..ak buat korang bg duit.hahaha..;p
miss u la wehhh..muahhhh.
un~banyakkkkkk
pencacai alim~haha..ketungketung pom boleh.
adik comel~~xsedap weh..lupa letak garam..ahahahah
wah nmpk sedap..cik tom nak jugak!
baru nak puji...tiba2 nmpk lupa letak garam...wakaka takpe2... 1st try...len kali jgn lupa...haha
cik tom~yang suka tawar boleh cube.hehehe.
rio~ahaahha....alah.,.rugi cakap..lau x boleh pujian free;p
maak aiii..terliur aku melihatnyer....errmmm..nak sikit leh?
hahhaa..
bagus la ko...pompuan kne rajin masak...nanti laki lekat :P
apa motif status SPONGEBOB dan PATRICK dalam facebook??
sodapnyeeee
cik tom tag echah...jom join;
http://tomatogurlslife.blogspot.com/2010/12/cik-tom-nak-join-bloglarian-tapi-nak.html
Post a Comment